SmilingDanmarkSmilingDanmark

Kulturnat Helsingør 2023

I 33 år har der, den sidste fredag i september, været afholdt Kulturnat i Helsingør.  Kulturnatten er et tilløbsstykke og er uden sammenligning den mest samlende og lokalt forankrede begivenhed i Helsingør Kommune.

Styregruppen bag Kulturnatten Helsingør har opbygget en organisation, hvor man med meget beskedne økonomiske ressourcer afvikler og markedsfører mere end hundrede aktiviteter.

Kulturnat Helsingør

Også i 2023 Elsinore City Walk

Kulturnat Helsingør

Kulturnatten er dermed en enestående chance for kulturinstitutioner såvel som foreninger, forretninger og caféliv mv. for at åbne dørene og synliggøre aktiviteter, der sædvanligvis udspiller sig i et lukket rum som teater, musik, kunst, sport mv.

Årets Kulturnat program byder på et inspirerende og rigt udbud af oplevelser. Forhåbentlig kan vi vække nysgerrigheden og frembringe lysten til at drage ud i natten og udforske det hele på egen hånd. Rigtig god Kulturnat 2021 i Helsingør

Styregruppen Helsingør Kulturnat

Styregruppen vil gerne takke Helsingør Kommune, Kulturudvalget, Kulturelt Samråd for økonomisk støtte. Og tak til Café Olai , de mange handlende og frivillige foreninger som igen i år gør Kulturnatten til en perle af oplevelser for borgerne i Helsingør Kommune.

Vil du være med til at udbrede succesen,   du kan også hente et printet program i Café Olai

Butikker i centrum holder åbent til kl. 22

Læs hvad KRONBORG tilbyder på Helsingør Kulturnat

Aktiviteter 2023 vist nedenfor.

Sekretariat for Kulturnat Helsingør er
Helsingør Teater
Tlf. +45 53840811
info@kulturnathelsingor.dk

Reason to stay - konference om kulturturisme

Kulturnat Fredag 29. september 2023, 12:30-17:00
Sted: Kronborg Slot, Kronborg 2C
Borgstuen

Krydstogtkaj Helsingør

På konferencen undersøger vi centrale spørgsmål om kulturturisme: Hvad ved vi om kulturturistens adfærd? Hvordan ser moderne kulturturisme ud som produkter? Og hvad er kulturudbuddets turismeøkonomiske effekter?

Rejsende efterspørger kultur. Det fastslog VisitDenmark allerede i 2019 med rapporten "Internationale kulturturister i Danmark". Og de danske turister følger trop.
En ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser blandt andet, at hele 1,1 mio. danskere i 2023 forventede at besøge et museum eller en udstilling i deres sommerferie. Kulturen er altså reason to go. Men er den også reason to stay?

VisitDenmark fastslog allerede i 2019, at turisten i højere grad. rejser efter kulturoplevelser, - Vi ved at turisten rejser efter Verdens Syv Underværker - - men her er hverken Helsingør eller Nordsjælland nævnt.? - - Helsingør har Kronborg, (som står på FNs liste over verdensarv), med Shakespeare´s fortælling Hamlet, som er nok til at turisten rejser efter "Kronborg - Hamlet og sundtolden´s fortælling. men det er åbenbart ikke nok for "reason for stay"

Hvordan påvirker en ny multi krydstogtkaj, turismen i helsingør og Nordsjælland ?

Krydstogt-turismen er i rivende udvikling, - et luksus krydstogt er ikke længere "forbeholdt de velhavende" , men er i dag en hyldevare på lige fod med alle andre rejser, også kulturrejser.
Det er ikke kun VisitDenmark der har fokus på kulturturister. det har alle krydstogtrederier, og som et bølgeskvulp, har samtlige rederier, siden 2020, annonceret eksotiske eventyrture til De Norske fjorde,- Arktis - Grønland og Alaska.
De ultra luksuriøse rederier Silversea - Seabourn - Explora og mange flere, annoncerer nu igen en ny rejseform der hedder
"DOR TO DOR - All inclusive"

En rejseform der spreder sig som ringe i vandet, - også inden for kulturrejsende.

Det vil sige at du køber et krydstogt (lad os sige til Caribien - Sct. Thomas) og når beløbet er trukket på din konto, - pakker du og "smider" dine kufferte uden for din hoveddør. - -

Når tid er inde, bliver du og dine kufferter, hentet af en 7m. lang Limousine og selvfølgelig chauffør med kasket, hvide handsker og blankpolerede sko. - Der er kold Dom Perignon Champagne i baren bag førersædet.
Chaufføren kører dig sikkert i lufthavnen medens du nyder champagnen, - tjekker dig ind på Business class, (ikke Ryon Air med stive sæder) hvor der serveres ny Dom Perignon og lidt caviar snaks..

Direkte fly til Barbados eller Saint Thomas.

Du lander på destinationen og lige efter "luggage collection", står en ny 7 m. lang Limousine, med chauffør i blankpolerede sko og hvide handsker, - der kører dig til et 5 stjernet Luksushotel i nærheden af Krydstogtterminalen, (i god tid, og du og din hustru fordriver en times tid i Østersbaren) Inden der venter en 8 retters gourmet menu med somalierens anbefale vine. - (alt er gratis) - All inclusive.
fortsættes næste spalte

Hornbæk "New 5-Star beach hotel" venter på
de nye "DOR TO DOR"
All inclusive kulturrejsende

Hornbæk Badehotel

fortsat: konferencen vedr. centrale spørgsmål om kulturturisme: 12:30-17:00

Næste morgen står du op, udhvilet (hvis ikke du har tømt baren aftenen før) og en ny Limousine med chauffør venter i blankpolerede sko og med hvide handsker. Din Limousine kører dig til Skibet hvor der straks kommer to butlere "springende" og henter din "tunge" kufferter. . . . en tredje service medarbejder kommer og åbner døren til den 7 m. lange Limousine og lægger en rød måtte til at træde ud på. - - hvis det er en kvinde, tager hun manden under armen og dirigerer ham hen til rækken af private butlere der tilbyder dig champagne i flere farver, . . -
- Hvis service medarbejderen er en mand, tager han din Kone under armen og hun nyder at blive "feteret", - se dig følge efter, - - (Servicemedarbejderen ser altid "misundelsesværdig" rigtig godt ud, - - mand eller kvinde.~)

Caviar on the beach

Service medarbejderen fører jer herefter op til jeres suite hvor jeres private 24 timers butler på turen, venter med en iskold Dom Perignon og snitter med Foie Gras og Beluga Caviar..- - (det forventes at du ikke stopper elfenben´s skeen i lommen) - Dagen efter befinder du og din medrejsende jer på en Bounty ø i Caribien med 2 palmer, en hængekøje, hvide sandstrande og et lokalt orkester der spiller blid Hawaian musik på olietønder, medens i venter på de caviar i har bestilt fra jeres yacht ude i horisonten.
Hvis det lyder fristende, mødes vi måske.?

Saint Thomas

Vi kan konkludere at en  krydstogtterminal i Helsingør giver turisten a "reason for stay", og turisten  booker en eller to dage før togtet for at se alle kulturserverdigheder i hele Nordsjælland, eller et par dage efter et togt, hvilket afleder ca. 35.000 hotelovernatninger yderligere i Nordsjælland

Den nye "DOR TO DOR" trend for kulturrejsende og em & debargment muligheder direkte fra helsingør´s nye krydstogtkaj
Makes the reason for stay
one or two nights extra
Som er konferencens arbejdsspørgsmål, der bliver belyst og undersøgt gennem cases, forskningsresultater, paneldebat og netværk mellem deltagerne

Dor to Dor konceptet er konkurrencedygtigt fordi rederierne laver pris-aftaler med alle mellemled fra Limousine service - luksus-hoteller og flyselskaber, der gør det umuligt selv at arrangere rejsen til samme pris. - Den trend vil vi hurtigt se, sprede sig til alle krydstogter.
Derfor er det en fordel at Helsingør / Nordsjælland, i tilknytning til en krydstogtterminal, kan tilbyde en location med em & debargment for krydstogtgæster, og såvel hotel kapacitet som kultur i verdensklasse.

Kulturnat på Øresundsakvariet

Fredag 29. september 2023, 18:00 - 21:30
Sted: Øresundsakvariet, Københavns Universitet, Strandpromenaden 5 Helsingør

Øresundsakvariet

Oplev nattens dyr på Øresundsakvariet, når vi holder aftenåbent på Kulturnatten i Helsingør.

Til kulturnatten holder vi aftenåbent med aktiviteter både i akvariets udstilling samt i Vandlaboratoriet på havnen.
Lyset i alle akvarierne bliver dæmpet og du vil med medbragt lygte el. smartphone kunne få et helt indblik i fiskenes verden om natten.

I Vandlaboratoriet vil du med assistance fra vores guider kunne fange krabber og være med til at fodre dyrene.
Du kan også komme med "behind the scenes", når vi laver guidede ture i vores baglokaler, her kan du høre meget mere om de spændende ting der sker på akvariet.

Aftenens program:
Kl. 18.00 Akvariet åbner
Kl. 18.00-21.00 aktiviteter ved Vandlaboratoriet. Fodring af fiskene samt krabbefangst.

Kl. 18.30-19.00 Rundvisning "behind the scenes"
Kl. 19.30-20.00 Rundvisning "behind the scenes"
Kl. 21.30 akvariet lukker

Der er gratis entré hele aftenen og 10% rabat i shoppen.


Besøg Kronborgs monstre på Kulturnatten!

Fredag 29. september 2023, 17:00 20:00
Sted: Kronborg Slot, Kronborg 2C

Øresundsakvariet

Kom med ned i mørket og mød vores magiske monstre! Nede under slottet, i vores 'Monster'-udstilling finder du ud af, at selv grumme uhyrer gemmer på store og besværlige følelser - ligesom alle os andre. Vi holder åbent i 'Monster' fra 17-20.


Søren&Søren på Stationen - Live Koncert

29. september 2023, 19:00-19:35

På Kulturnatten 29. sep. kl. 19 vil Lampe&Møller duo indtage ankomsthallen på Helsingør Station med et udvalg af danske musikalske fortællinger. Optrædeformen er intens og medrivende og Lampe&Møller satser hele butikken hver gang jazzen skal ud!!

KULTURNAT PÅ DANMARKS TEKNISKE MUSEUM

Teknisk Museum

Hvad tror du, der sker når det er nat på museet? Oplev museet mens mørket falder på og de store skygger træder frem. For børn i alle aldre er der skattejagt i mørket med lommelygter. Kl. 19 & 20 er der aftenrundvisning, hvor du kan opleve udvalgte genstande tæt på og høre deres historier. Medbring gerne lommelygte

TIDSPUNKT: 17.00-21:00 
ARRANGØR: DANMARKS TEKNISKE MUSEUM
STED: FABRIKSVEJ 25, HELSINGØR

KRONBORG SLOT I MØRKET

Kronborg

Tør du besøge slottets mørke underjordiske gange på egen hånd bevæbnet kun med en lommelygte? Hele familien får mulighed for at opleve slottets dunkle dybder og skjulte kroge gennem en række specielle omvisninger og de bliver noget helt andet end du har oplevet før! Tør du?

TIDSPUNKT: 18:00-22:00 
ARRANGØR: KRONBORG SLOT
STED: KRONBORG SLOT

SKIBSKLARERERGAARDEN og købmanden

Øresundsakvariet

På Skibsklarerergaarden kan du kigge indenfor i det mondæne gamle og skæve hus. Her kan fortiden både lugtes og sanses i aftenmørket, når vi åbner dørene til en fortælling om livet i Sundtoldsbyen for flere hundrede år siden.

TIDSPUNKT: 18.00 
ARRANGØR: MUSEERNE HELSINGØR
STED: STRANDGADE 91, HELSINGØR 

SCT. MARIÆ KIRKEN RUNDVISNING OG KONCERT

SCT. MARIÆ KIRKE

Kl.19-20: Rundvisning i kirken og klosteret. Kl.20.30: Koncert med festlig og stemningsfuld musik.
TIDSPUNKT: 19:00, 20:30
ARRANGEMENT: RUNDVISNING OG KONCERT
ARRANGØR: SCT. MARIÆ KIRKES MENIGHEDSRÅD 
STED: SCT. MARIÆ KIRKE, SKT. ANNA GADE 28, HELSINGØR

Helsingør Bycenter

helsingør kulturnat

Helsingør Bycenter
Tryl en gammel t-shirt om til et indkøbsnet

Vil du se, hvordan man tryller en gammel t-shirt om til et smart indkøbsnet? Så kom og vær med når Line Hvid fra Kreativ med Ungerne kommer og viser, hvordan du nemt kan få et cool net ud af en gammel t-shirt. Dekorér nettet med perler og andet, og tag nettet med dig videre på din kulturaften og når du skal ud og shoppe.

Helsingør Bycenter
Styrups plads 1
3000 Helsingør 
Hvornår: Fredag d. 24. september kl. 18-22.

LIVE MUSIK I RENÆSSANCEKÆLDEREN

Toldkammeret

På kulturnatten er der rig mulighed for at opleve stemningen med livemusik skabt af dygtige musikere. Kl. 22.30 Går Jeppe og Henrik på scenen. De er en lokal guitarduo med smag for det, der ikke er helt oplagt at spille på akustik guitar. Derfor er det et uforudsigeligt katalog, de har fået stablet på benene med sange af bl.a. Stevie Wonder, Metallica, Queens of the Stone Age, Abba, Beatles, Depeche Mode m.m. Musik som skaber en magisk stemning / Aldersgrænse min. 18år

TIDSPUNKT: 20:00-05:00
ARRANGØR: HOGER DANSKE BAR V. TINA STANDHART
STED: HOLGER DANSKE BAR, STENGADE 68, HELSINGØR

Maritimt Værksted Hal 16

Skoleskibet Skonnerten ZAR

I skibsværftets Hal 16 kan du se smukke, klassiske træfartøjer, oplyst med projektører. Hør om bådenes historie, og arbejdet med at renovere dem. Der er øl, vand og kaffe, og levende musik. I Historisk Havn er mange af de flydende fartøjer også åbne. På Fyrskib XVII ”Gedser Rev” giver vores rundvisere en gratis tur, og der er musik og kaffe på det oplyste, flagsmykkede skib. Verdens måske bedst bevarede skonnert, Zar åbner også op for publikum.
TIDSPUNKT: 18:00
ARRANGØR: Maritimt Værksted Hal 16
STED: KULTURVÆRFTET, Ny Kronborgvej 14, HELSINGØR

De underjordiske gange i Mørket

kasematterne Kronborg Slot

Under Kronborgs fire store bastioner finder man Kronborgs underjordiske gange. Her er dystert, koldt og fugtigt, men kasematterne har reddet mange liv i krigstider. 

De underjordiske gange har beskyttet soldaterne, når fjendens kugler brager ind i Kronborg. 

Der har soldaterne forskanset sig i ugevis. Der er plads til heste og soldater med mad nok til 1000 mand i op til seks uger.

Naturligvis vil Helsingørs Kulturnat ikke være komplet uden en tur ned i de dystre, fugtige kasematter. Og på denne aften ved man aldrig, hvem man møder i de dybe, mørke kroge…tør du følge med? 

VINYLCAFE MED MUSIK-BIBLIOTEKAR DANIEL BØTCHER

helsingør kulturnat

Musikbibliotekaren dykket ned i sin vinylsamling, da det også er 25 år siden han begyndte at samle på musik. Daniel spiller selv musik og har turneret i det meste af Europa. I aften spiller han klassisk pop og rock og andre ting og sager fra sine 25 år som aktiv lytter
TIDSPUNKT: 19:00-20:00
ARRANGØR: BIBLIOTEKET, KULTURVÆRFTET 
STED: DÆKKET, KULTURVÆRFTET, ALLEGADE 2, HELSINGØR

Café Olai og Kulturnatten

Cafe Olai

Kulturnatten holder Café Olai åben til kl: 23:00, - er stemningen god, har vi bevilling til længere. Vi modtager ikke bordbestilling på kulturnatten, men kom bare, vi finder nok et bord. - her er altid god stemning. og vi har kulturprogrammet liggende

Café Olai har mere end 36 år på bagen i Helsingør, og er i dag en institution i byen.
Restaurant Café Olai holder på traditionerne og den Danske madkultur.

Restaurant Café Olai afspejler det gamle Helsingør i såvel atmusfære som indretning, og selv priserne er som for 1/4 århundrede siden.

Café Olai har et velplejet renumé der rækker langt ud over landets grænser. Café Olai er et af de bedste spisesteder i Helsingør, og omtales jævnligt  i magasinerne Travel News og Globetrotter, som en del af Helsingør´s kultur.

Café Olai er med på Kulturnatten.

 

Helsingør Gavekort

Helsingør Gavekort

Gaven som aldrig skal byttes

Café Olai tilbyder den perfekte gave idé.
Det kan ofte være svært, at finde den helt rigtige gave til ham eller hende som har alt. Med Helsingør gavekort går du aldrig forkert “i byen”. Og du er sikker på at skabe glæde og begejstring hver gang.

Gavekortet kan anvendes i Café Olai Helsingør og alle forretninger der er tilknyttet Smiling-Pos digitale kasseterminal..

Helsingør Gavekort fungerer ligesom et Dankort. Beløbet skal min. være på 100,- og det kan anvendes igen og igen. det beløb du køber for, bliver afskrevet og restbeløbet kan du gemme og købe for en anden gang. - Du kan også "fylde på" gavekortet efter behov.

Gavekortet forældes aldrig, men kan anvendes uendeligt


VisitElsinore.gif Imerco.jpg
Helsingør Gavekort VisitElsinore.gif
VisitElsinore.gif VisitElsinore.gif

Åben hus på Helsingør Brandstation

Fredag 29. september 2023, 17.00 - 21.00
Sted: Helsingør Brandstation, Klostermosevej 106 c

Brandbiler

Byens brandmænd åbner portene i garagen og lågerne på brandbilerne. Hvis vejret holder, kan du få en tur i vores 30 m stige. Cafeen har åben, vores koner/kærester har bagt og står klar med kaffe/te, øl/vand til foreningspriser. Husk praktisk tøj.


FESTFYRVÆRKERI 21:30

Helsingør Kulturnat

FESTFYRVÆRKERI AFSLUTNING

KULTURNAT 2021 AFSLUTNING – AFSLUTNING
Kl. 21:30 er der FESTFYRVÆRKERI på Kulturhavnen Helsingør.
Vi slutter årets Kulturnat af med et festligt fyrværkeri show over Helsingørs Kulturhavn.
I over 15 min. skaber vi noget af Danmarks flotteste festfyrværkeri.


ARRANGØR? Så tilmeld din aktivitet til Helsingør Kulturnat www.kulturnathelsingor.dk

Har du en god idé til en aktivitet på én af årets kulturnætter er det nu, du skal i gang med planlægningen: Alle arrangører, store som små, skal selv sørge for de praktiske foranstaltninger omkring aktiviteter. Har man ikke et fysisk sted at afholde sin aktivitet gælder det om at finde en legekammerat, der kan lægge hus eller fortov til.